Naslovna Društvo Danas slavimo Malu Gospojinu

Danas slavimo Malu Gospojinu

175
0

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice koji se u narodu obeležava kao Mala Gospojina. U Negotinu danas počinje tradicionalni trodnevni jesenji vašar koji okuplja vašarlije već 186 godina.

Roždestvo Presvete Bogorodice spada u red najvećih crkvenih praznika koji se slavi u svim pravoslavnim hramovima ali je to i slava mnogih krajinskih domaćina.

Bogorodica Marija, carskog Davidovog roda potiče iz Nazareta od oca Joakima i majke Ane. Marija je rođena nakon mnogo godina, nakon molitvi koje su roditelji uputili Bogu za potomstvo, pa su se i zavetovali da će služiti Gospodu. Sa tri godine odvedena je u hram, a sa 14 se ponovo vraća u svoj rodni Nazaret gde je čula blagu vest da će roditi Sina Božijeg.

Veliki praznici, pa i ovaj koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, bili su u davno vreme prilika da ljudi označe prekretnicu godišnjih doba, radova u polju, životnih događaja.

Tako je Mala Gospojina nagoveštaj dolaska jeseni koja nosi bogatsvo boja i plodova ali i označava početak setvenih radova. Vedar današnji dan, veruje se donosi blagu jesen i zimu bez mnogo hladnih dana. Današnji dan označava i početak jesenjih veselja,veridbi i svadbi. Kao i svi praznici vezani za Bogorodične praznike i ovaj nosi određene zabrane, čišćenje kuće, pranje veša i započinjanje velikih poslova.

Danas u Negotinu počinje i tradicionalni jesenji vašar, jedan od najstarijih u Srbiji koji ima neprekidnu tradiciju još od 1836. godine. Krajinci pamte one iz prošlog veka kada se na negotinskom vašaru porodično noćilo i živelo  po nekoliko dana.

Danas mnogi domaćini slave Malu Gospojinu kao svoju slavu. Slavarima čestitamo!