Naslovna Društvo Danas slavimo Lučindan – praznik posvećen svetitelju Luki

Danas slavimo Lučindan – praznik posvećen svetitelju Luki

122
0

Srpska pravoslvana crkva i vernici danas slave Svetog Luku, zaštitnika lekara, osnivača hrišćanskog ikonopisa. Slavarima čestitamo današnji praznik!

Prema predanju Sveti Luka, jevanđelista, rođen je u Antiohiji, današnjoj Turskoj, i bio je veoma obrazovan čovek koji je izučavao medicinu, grčku filozofiju i živopis.

Sveti Luka se smatra savremenikom Isusa Hrista. Jevanđelje je, na molbu tadašnjih intelektualaca, napisao u svojim poznim godinama i u njemu opisuje  Hrista kao Gospodina koji odiše plemenitošću i lepotom.

Stradao je u 84. godini u Tebi gde je mučen i obešen. Njegove mošti i danas počivaju u Carigradu.

Izučavajući živopis oslikao je tri ikone Presvete Bogorodice koje predstavljaju najverniji oslikan njen lik, jer se veruje  da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu. Jedna od najpoznatijih je „ikona u ikoni“ koja predstavlja samog Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava. Oslikao je i ikone svetih apostola Petra i Pavla, pa se zato i smatra osnivačem ikonopisa u hrišćanstvu.

Sveti Luka je česta slava u pravoslavnim domovima, a slavi se kao iscelitelj i zaštitnik pojedinih zanata. Slave ga obrazovne i ustanove u kulturi a obeležava ga i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

U narodu se smatra da je današnji praznik prvi vesnik zime i snega pa su za praznik vezani narodni običaji koji su ostali sačuvani još samo u predanju. Danas ne treba biti nervozan i preke naravi, izbegavajte svađu i rasprave poštujući tako svetitelja koga slavimo kao dobročinitelja blage naravi.

Krajincima koji danas slave Svetog Luku čestitamo!