Naslovna Društvo Danas slavimo Lučindan – praznik posvećen svetitelju Luki

Danas slavimo Lučindan – praznik posvećen svetitelju Luki

108
0

Srpska pravoslvana crkva i vernici danas slave Svetog Luku, zaštitnika lekara, osnivača hrišćanskog ikonopisa. Slavarima čestitamo današnji praznik!

Prema predanju Sveti Luka, jevanđelista, rođen je u Antiohiji, današnjoj Turskoj, i bio je veoma obrazovan čovek koji je izučavao medicinu, grčku filozofiju i živopis.

Sveti Luka se smatra savremenikom Isusa Hrista. Jevanđelje je, na molbu tadašnjih intelektualaca, napisao u svojim poznim godinama i u njemu opisuje  Hrista kao Gospodina koji odiše plemenitošću i lepotom.

Stradao je u 84. godini u Tebi gde je mučen i obešen. Njegove mošti i danas počivaju u Carigradu.

Izučavajući živopis oslikao je tri ikone Presvete Bogorodice koje predstavljaju najverniji oslikan njen lik, jer se veruje  da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu. Jedna od najpoznatijih je „ikona u ikoni“ koja predstavlja samog Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava. Oslikao je i ikone svetih apostola Petra i Pavla, pa se zato i smatra osnivačem ikonopisa u hrišćanstvu.

Sveti Luka je česta slava u pravoslavnim domovima, a slavi se kao iscelitelj i zaštitnik pojedinih zanata. Slave ga obrazovne i ustanove u kulturi a obeležava ga i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

U narodu se smatra da je današnji praznik prvi vesnik zime i snega pa su za praznik vezani narodni običaji koji su ostali sačuvani još samo u predanju. Danas ne treba biti nervozan i preke naravi, izbegavajte svađu i rasprave poštujući tako svetitelja koga slavimo kao dobročinitelja blage naravi.

Krajincima koji danas slave Svetog Luku čestitamo!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.