Naslovna Društvo Danas slavimo Duhove: Praznik negotinskog i brojnih hramova u opštini

Danas slavimo Duhove: Praznik negotinskog i brojnih hramova u opštini

214
0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole.

Silazak Svetog duha na apostole se smatra se rođendanom crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovski post, koji ove godine počinje 20. juna. Praznik se naziva i Trojica, Duhovi i Pedesetnica.

Po hrišćanskom učenju u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, kao što je Hrist i obećao, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg, koji su potom progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč Gospodnju.  Silaskom Svetoga duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Svetu Trojicu kao krsnu slavu slave mnoge porodice, a kao zavetnu i brojna sela, a posebno svečarski se obeležava u Čubri, Karbulovu, Mihajlovcu, Prahovu, Rajcu, Rogljevu i brojnim drugim krajinskim selima. To je i hramovna slava Crkve Svete Trojice u Negotinu, ali i hramova u Mokranju, Samarinovcu, Sikolu, Plavni, Popovici, Rogljevu, Tamniču, Trnjanu i Štubiku.

Kao slavu i svoj dan, Svetu Trojicu obeležava Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija, na ovaj praznik, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana, tokom turskog bombardovanja Beograda.

Dan Ministarstva i dan policije u Zaječaru je obeležen taktičko-tehničkim zborom na kojem su građanima predstavljena vozila i deo opreme policije, a u Policijskoj upravi u Boru polaganjem venaca na spomen-ploču policajcima sa teritorije Borskog okruga koji su živote dali obavljajući ovaj posao, ali i taktičko – tehničkim zborom.