Naslovna Društvo Danas slavimo Đurđić

Danas slavimo Đurđić

250
0

Današnji praznik Đurđić, esnafska je slava krojača i obućara ali i praznik koji slave mnoge srpske porodice.

Sveti Georgije; wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen sećanju na prenos moštiju Svetog  Georgija, u narodu poznat kao Đurđic. Sveti Georgije je bio veliki borac za hrišćanstvo koji je stradao odbijanjem poslušnosti Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, 303. godine kada je pogubljen.

Po predanju carevu ženu Aleksandru je uspeo da preobrati u hrišćanstvo pa je njegovo propovedanje novozavetne vere smetalo vladaru. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, ali je carica preminula pre izvršenja kazne.

Đurđic je praznik koji čuva uspomenu na prenos moštiju Svetog Georgija Nikomskog u Lidu palestinsku. Pobožni hrišćani su u vreme cara Konstantina sazidali u Lidi  hram, posvetili ga svetitelju i u njemu položili njegove mošte.

Sveti Georgije se slavi dva puta u godini. Današnji praznik je slava i preslava mnogih porodica i esnafsak slava krojača i obućara. Na ikoni koja je danas na stolu kraj sveće, vina, žita i kolča, je svetitelj predstavljen kako stoji sa mačem ili kopljem u desnoj ruci.

Slavarima čestitamo današnji praznik!