Naslovna Društvo Danas slavimo Đurđevdan- Srećna slava slavarima

Danas slavimo Đurđevdan- Srećna slava slavarima

374
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Đurđevdan, prolećni praznik koji po verovanju najavljuje dolazak leta.

Danas obeležavamo Đurđevdan, uspomenu na stradanje Svetog Đorđa, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika hrišćanske vere.

Rođen  je u Kapadokiji u bogatoj porodici. Službovao je kao vojnik kod cara Dioklecijana. Nakon ispovedanja svoje hrišćanske vere bio je pogubljen u velikim mukama. Njegove mošti su sahranjene u Lidi, Izrealu, gde se i danas uz molitve upućene ovom svetitelju dešavaju brojna čuda i isceljenja.

Na ikonama ovaj svetitelj predstavljen je kao mladi vojnik u oklopu sa štitom i kopljem na konju. Prikaz  slikovito iskazuje pobedu hrišćanske vere nad zlim silama.

U narodu Đurđevdan predstavlja granicu između zime i leta, praznik koji ukućanima donosi zdravlje, najavljuje venčanja, ratarima dobre useve, stočarima plodnost stoke.

Današnji praznik obiluje narodnim običajima i verovanjima a jedno od njih se odnosi na vremenske uslove koji nas očekuju. Ako danas bude bio vedar dan godina će biti plodna, sako pak bude padala kiša, leto će biti sušno.

Običaj je da se krov kuće danas okiti vencem od leske i prolećnog cveća. Stočari posebnu pažnju obraćaju na brigu stoke pa mnogi zbog verovanja ne jedu od današnjeg dana ovčije mleko i sir.

Đurđevdan je jedan od najčešće praznovanih slava u Srba i Roma, a po predanju to je bila i krsna slava  Kraljevića Marka.

Slavarima čestitamo današnji praznik!