Naslovna Uncategorized Danas slavimo Božić

Danas slavimo Božić

190
0

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Božić je praznik radosti i rađanja, praznik okupljanja porodice za trpezom.

Praznovanje Božića je čuvanje uspomene na dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Nakon jutarnje liturgije u pravoslavnim hramovima, Božić se obeležava u krugu porodice i okuplja za trpezom od najstarijeg do najmlađeg člana domaćinstva.

U tradiciji srpskog naroda je duboko ukorenjeno praznovanje Božića uz mnogo sačuvanih običaja koji su se zadržali, uprkos savremenom načinu života.

U goste danas ide samo položajnik koji porodici donosi sreću, napredak, radost i ljubav pa je to obično blizak dobronameran gost. Umesto uobičajenog pozdrava danas jedni drugima upućujemo božićni pozdrav „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi“.

Položajnik u kuću stupa desnom  nogom da bi u njoj bilo napretka, prilazi vatri, uzima žarač i govori: „ Koliko varnica, toliko parica, toliko ovaca u toru, koliko varnica toliko zdravlja i veselja“. Položajnika domaćin kuće daruje i pred njega iznosi đakonije.

Nakon Božićnog posta, trpeza je danas mrsna i bogata.