Naslovna Društvo Danas slavimo Božić, najradosniji praznik: Hristos se rodi!

Danas slavimo Božić, najradosniji praznik: Hristos se rodi!

355
0

Crkvena zvona na svim pravoslavnim hramovima objavila su jutros dolazak Božića i Božićnog slavlja, praznika nad praznicima. Od danas, pa sve do Bogojavljanja, pravoslavni vernici pozdravljaju se rečima „Hrostos se rodi!“ –  „Vaistinu se rodi!“

Danas počinje trodnevno slavlje praznika nad praznicima, Božića, kojim proslavljamo rođenje Isusa Hrista. Rođenje Bogomladenca najavila je Vitlajemska zvezda, koja je tri mudraca dovela sa istoka.

Iako je Vitlejem danas grad pod opsadom ograđen betonskom ogradom od Jerusalima, poklonika je svake godine sve više jer se u Svetu Zemlju odlazi zbog sabornosti pravoslavne crkve.

Raskošnost pravoslavnih običaja se ogleda upravo u praznovanju velikih praznika pa se u gotovo čitavoj Srbiji još od Badnjeg jutra generacija dece  21. veka priseća i čuva svoj indentitet kroz crkvene i narodne obrede slaveći rođenje Hristovo.

Običaj koji se sačuvao do danas i kome se deca raduju je položajnik, specijalni gost koji ulazi u kuću na Božićno jutro. Simbolično, položajnik predstavlja tri Mudraca sa istoka  koji su pratili zvezdu i koji su došli novorođenom Hristu na poklonjenje. On pozdravlja ukućane Božićnim pozdravom, otvara vrata na šporetu ili pećnici, džara vatru i govori reči: Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica, toliko parica, koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica toliko gusaka i piladi. A najviše zdravlja i veselja. Amin, Bože daj!

Ukućane na Božić okuplja jutarnja Liturgija, nakon čega se postavlja mrsna trpeza. Pored đakonija koje su pripremile vešte domaćice, nalazi se i česnica-slavski Božićni kolač. U česnicu domaćica stavlja  novčić, zlatni ili srebrni, odozgo se bode grančica badnjaka. Česnica se okreće kao slavski kolač i na kraju lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Tada ukućani jedni drugima čestitaju praznik rečima: Hristos se rodi, Vaistinu se rodi!