Naslovna Ekonomija Danas raspisan konkurs za dodelu 27 miliona dinara iz opštinskog agrarnog budžeta

Danas raspisan konkurs za dodelu 27 miliona dinara iz opštinskog agrarnog budžeta

352
0

Opština Negotin raspisala je Konkurs za dodelu sredstava iz Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja opštine Negotin, koji je otvoren je do 29.juna.

Uz subvencionisanje gotovo svih grana poljoprivrede, lokalna samouprava će, prema određenim kriterijumima, ovogodišnjih 27 miliona dinara, koliko je predviđeno za ove namene, rasporediti poljoprivrednim proizvođačima za sve oblasti agrara, od stočarstva, plasteničke proizvodnje, vinogradarstva, voćastva, preko organske proizvodnje do ruralnog turizma i pčelarstva.

Ovim programom, lokalna samouprava sa 40 odsto povraćaja podstiče kupovinu mehanizacije i opreme, sadnice voćaka za podizanje novih zasada voća, s tim što je najmanja površina 30 ari za jabučasto, koštičavo i jezgrasto voće i 15 ari za jagodičasto.

Na listi su i betonski i metalni stubovi i protivgradna mrežam plugovi, tanjirače, setvospremači, mehanizacija za obradu unutar redova zasada, ali i podrivači, mašine za zelenu rezidbu, muzilice, laktofrizi i druga oprema za koju lokalna samouprava vraća 40 odsto uloženog.

Sa 50 odsto povraćaja podstiče se kupovina opreme za navodnjavanje, sistem kap po kap, prskalice za navodnjavanje, cisterne, kao i oprema za pčelarstvo, satne osnove, kao i troškovi kontrole i sertifikacije proizvoda dobijenih po metodama organske proizvodnje…

Nabavka selekcionisane pčelinje matice, zatim kvalitetnih priplodnih grla goveda, ovaca, koza i svinja koje se koriste za proizvodnu mesa, kao i nabavka priplodnih grla mlečnih rasa goveda, ovaca i koza, subvencioniše se sa 70 odsto povraćaja…

I ove godine poljoprivrednici mogu da očekuju da im se vrati čak 100 odsto uloženih sredstava za kupljene sadnice, stubove, žicu i kolje. Maksimalni iznos podsticaja po zasađenom hektaru je 500.000 dinara, s tim što minimalna površina zasada koji se subvencioniše mora da bude bar 20 ari, a maksimalna je hektar.