Naslovna Društvo Danas proslavljamo Svetu Trojicu

Danas proslavljamo Svetu Trojicu

181
0

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetu Trojicu praznik posvećen silasku Duha Svetoga na apostole. Danas je i slava novog negotinskog hrama Svete Trojice.

Sveta Trojica je pokretni praznik koji se slavi u spomen na silazak Svetog duha na Hristove učenike, apostole, pa se naziva i Duhovi i pada pedeseti dan nakon najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Zbog toga se današnji praznik  zove i Pedesetica a slavi se i kao dan rođenja crkve.

U hramove se danas unosi sveža trava i cveće od kojih vernici pletu venčiće. Nakon večernje službe cvetni venčići odnose se u domove i stavljaju kraj ikona. Veruje se da na  današnji praznik treba obići manastire jer on nosi moćnu energiju a iz manastira treba poneti osveštanu vodicu jer čuva dom.

Sveta Trojica je i hramovna slava nove negotinske crkve čija je izgradnja počela 8. maja 1872. godine,  a završena je dve godine kasnije.  Osveštana je 1876. godine na Đurđevdan a ikonostas i živopis su tek 1901. godine uradili akademski slikar Stevan Todorović i njegova supruga Poleksija.