Naslovna Društvo Danas proslavljamo Svetog Stefana

Danas proslavljamo Svetog Stefana

120
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu.

Stevanjdan je prva krsna slava nakon Božića. Sveti Stefan ili Stevanjdan se slavi na treći dan Božića i jedan je od najčešćih praznika koji Srbi slave.

Ime Stevan ili Stefan potiče od grčke reči Stefanos što znači onaj koji je krunisan, ovenčan.

Sveti Stefan je bio prvi od sedmorice đakona koji su sveti apostoli rukopoložili pa je zbog toga i naziva arhiđakon, prvi među đakonima. Optužen je uz pomoć lažnih svedoka i osuđen da je hulio na Boga. Njegovo kamenovanje gledala je Presveta Bogorodica sa Svetim Jovanom Bogoslovom moleći se stradalnika vere.

Sveti Stefan je bio prvi hrišćanin koji je postradao za Gospoda pa se zato i naziva Prvomučenik. U crkvenom kalendaru današnji praznik je obeležen crvenim slovom i u narodu je zabeleženo mnogo običaja a među najvažnijim je iznošenje božićne slame iz kuće koja se ne baca već se njome pokrivaju pčelinjaci, voćnjaci i njive zbog većeg roda.

Sveti Stefan Prvomučenikje jedan od najčešće proslavljenih praznika u Srba koji su podigli na desetine hramova sa njegovim imenom. Dinastija Nemanjića je proslavljala Svetog Stefana kao svoju krsnu slavu i zaštitnika svih vladara ove porodice. Njegov lik se nalazio na bazi kovanice i reversu vladarskog pečata.

Кrajinskim slavarima čestitamo praznik Stevanjdan.