Naslovna Društvo Danas proslavljamo Sabor Svetog arhangela Mihaila

Danas proslavljamo Sabor Svetog arhangela Mihaila

313
0

Aranđelovdan, jedna od tri najčešće slave u Srba, krsna je slava i mnogih Krajinaca koji u krugu porodice i prijatelja obeležavaju praznik koji čuva uspomenu na arhangela koji se sa vojskom svih anđela suprotstavio silama zla.

Arhangel Mihailo, Ikona Andreja Rubljova, Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas Sabor Svetog arhangela Mihaila, praznik koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom. Arhangel Mihailo simboliše borbu proziv zla.  Na grčkom reč  arhi  znači glavni, a angelos, vesnik – anđeo.

Predstavljen je kao nebeski ratnik u vojničkoj odeždi sa mačem ili kopljem u ruci. Arhangel Mihailo se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica pa je i predstavljen kao nebeska sila i zaštita na zemlji.

Praznovanje i poštovanje anđela Božijih ustanovljeno je na pomesnom saboru svetih otaca  koji je održan par godina pre Prvog vaseljenskog sabora, 325. godine.

Arhangel Mihailo je zaštitinik loze Nemanjića a praznik se posebno poštuje i slavi  u Srbiji.

Narodna verovanja nisu zaobišla ni ona vezana za anđele. Jedno od njih kaže, ako se arhangel Mihailo pojavi bolesniku kraj glave, da će ozdraviti. Verovanje takođe kaže da ovaj anđeo u ovo vreme luta svetom obučen u prosjaka sa željom da pomogne ljudima u nevolji ali i prekori nevernike.

U mnogim krajinskim domovima danas je na stolu ikona Svetog Arhanglea Mihaila uz sva obeležja slave: sveće, kolače, vino i žito. Slavarima čestitamo praznik.