Naslovna Društvo Danas proslavljamo Cvete, praznik koji slavi ulazak Isusa Hrista u Jerusalim

Danas proslavljamo Cvete, praznik koji slavi ulazak Isusa Hrista u Jerusalim

463
0

Prolećni praznik koji slavi ulazak Isusa Hrista, princa mira u Sveti grad Jerusalim je i praznik buđenja prirode koji je prepun lepih narodnih običaja.

Pokretni praznik Cveti, koji se proslavlja uvek nedelju dana pred Vaskrs, ustanovljen je još od prvih hrišćana, a svečano se proslavlja od trećeg veka nove ere.

Cvete obeležavaju svi hrišćani kao sećanje na ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Isus Hrist je na kapijama grada dočekan cvećem i palmama koje su bacane pred njegove noge i ovaj čin predstavlja duboko poštovanje.

Foto: Ivan Karalić

Uoči praznika u hramove se unose vrbove grančice koje se na nedeljnoj, prazničnoj Liturgiji osvećuju i krope bogojavljanskom vodicom. Grančice se tokom godine čuvaju u domovima kraj slavske ikone.

Narodni običaji su u prošlim vekovima bojili praznik Cvete, i mnogi su se zadržali i do danas.Uoči praznika deca i devojke su sa polja brali cveće koje se nije unosilo u kuću, već ostavljalo u vodu da prenoći.

Hor “Vivak 2015”, Foto; Ivan Karalić

Svaki ubrani cvet je nosio simboliku, pa su tako margarite nagoveštavale lepotu, dren zdravlje, ljubičice privlačnost a vrbove grane napredak. Vodom u kojoj se cveće potapalo služila je za jutarnje umivanje.

Cveće su nekada brali i momci i poklanjali svojim izabranicama, vodeći računa o izboru jer je svaki cvet imao posebno značenje, i govorio je o osećanjima mladića prema devojci.

Etno grupa “Klasje” OŠ “Vuk Karadžić”, Foto: Ivan Karalić

Praznik Cveti u Srbiji imaju i posebnu istorijsku dimenziju. U nedelju, na Cvete,1815. godine u Takovu je vojvoda Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, digao narod protiv turske vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.