Naslovna Društvo Danas proslavljamo Cvete, praznik koji slavi ulazak Isusa Hrista u Jerusalim

Danas proslavljamo Cvete, praznik koji slavi ulazak Isusa Hrista u Jerusalim

669
0

Prolećni praznik koji slavi ulazak Isusa Hrista, princa mira u Sveti grad Jerusalim je i praznik buđenja prirode koji je prepun lepih narodnih običaja.

Pokretni praznik Cveti, koji se proslavlja uvek nedelju dana pred Vaskrs, ustanovljen je još od prvih hrišćana, a svečano se proslavlja od trećeg veka nove ere.

Cvete obeležavaju svi hrišćani kao sećanje na ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Isus Hrist je na kapijama grada dočekan cvećem i palmama koje su bacane pred njegove noge i ovaj čin predstavlja duboko poštovanje.

Foto: Ivan Karalić

Uoči praznika u hramove se unose vrbove grančice koje se na nedeljnoj, prazničnoj Liturgiji osvećuju i krope bogojavljanskom vodicom. Grančice se tokom godine čuvaju u domovima kraj slavske ikone.

Narodni običaji su u prošlim vekovima bojili praznik Cvete, i mnogi su se zadržali i do danas.Uoči praznika deca i devojke su sa polja brali cveće koje se nije unosilo u kuću, već ostavljalo u vodu da prenoći.

Hor „Vivak 2015“, Foto; Ivan Karalić

Svaki ubrani cvet je nosio simboliku, pa su tako margarite nagoveštavale lepotu, dren zdravlje, ljubičice privlačnost a vrbove grane napredak. Vodom u kojoj se cveće potapalo služila je za jutarnje umivanje.

Cveće su nekada brali i momci i poklanjali svojim izabranicama, vodeći računa o izboru jer je svaki cvet imao posebno značenje, i govorio je o osećanjima mladića prema devojci.

Etno grupa „Klasje“ OŠ „Vuk Karadžić“, Foto: Ivan Karalić

Praznik Cveti u Srbiji imaju i posebnu istorijsku dimenziju. U nedelju, na Cvete,1815. godine u Takovu je vojvoda Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, digao narod protiv turske vlasti.