Naslovna Društvo Danas praznujemo Vavedenje Presvete Bogorodice

Danas praznujemo Vavedenje Presvete Bogorodice

337
0

Jedan od najvećih praznika posvećen Bogorodici, Vavedenje, slava je i Krajinaca koji sa porodicom i prijateljima obeležavaju svoju krsnu slavu.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju uspomenu na dan kada je Bogorodica u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane uvedena u Božiji hram. Nakon datog obećenja da će dete, koje im je Gospod podario, posvetiti njemu na službu, sveti Joakim i Ana su svoju ćerku, trogodišnju Mariju odveli u jerusalimski hram. U njemu je ostala do svoje dvanaeste godine u postu i molitvi. Nakon smrti roditelja ona je živela u domu svog rođaka Josifa iz Nazareta u kome je primila blagu vest da će roditi Sina Božijeg.

Današnji praznik, Vavedenje Presvete Bogoridice, jedan je od 12 najvećih hrišćanskih praznika i jedan od pet velikih posvećenih Presvetoj Bogorodici i u pravoslavnom kalendaru obeležen je crvenim slovom. Po istorijskim izvorima, praznik se obeležava od osmog veka a pretpostavlja se da je njegovo obeležavanje počelo još u četvrtom veku.

Praznik je hramovna slava manastira Hilandar čiji su zadužbinari Sveti Simeon Mirotočivi i njegov sin Sveti Sava.

Pred ikonom Bogorodice se danas u pravoslavnim hramovima pale sveće i mole žene čijom se zaštitnicom i smatra.

Bogatstvo običaja i verovanja u narodu obeležila su i ovaj praznik. U nekim selima Srbije žene koje nemaju porod odlaze u crkvu ili manastir gde se molitvom obraćaju Bogorodici za pomoć. Vremenske prilike na današnji dan su nekada bile pokazatelj kakvo proleće i letinu mogu ljudi očekivati. Ako na Vavedenje pada kiša, biće godina rodna, ako pak duva jak vetar, biće nerodna. Hladan i snežni dan najavljivao bi blagu i toplu narednu godinu.

Na današnjoj slavskoj trpezi je posna hrana jer je u toku Božićni post. Slavarima čestitamo slavu!