Naslovna Društvo Danas praznujemo Svetog Alimpija Stolnika

Danas praznujemo Svetog Alimpija Stolnika

195
0

Srpska pravoslavna crkva današnji praznik posvetila je Svetom Alimpiju Stolniku. Iako nije zapovedan, praznik je česta slava među pravoslavnim vernicima.

Zoran Tomić: Ikona Prepodobnog Alimpija Stolpnika; wikipedia

Hrišćanski asketa Sveti Alimpije Stolnik živeo je u sedmom veku u Paflagoniji. Rođen je u pobožnoj porodici. Još kao mali roditelji su ga poslali na službu da kao đakon služi Bogu kod andrijanapoljskog episkopa Teodora koji ga je prvi naučio da čita Sveto pismo. Služio je kao đakon u današnjem Jedrenu. Njegova želja da živi sam odvela ga je na grčko groblje, gde se povukao u molitvi i postu.

Živeo je na na jednom stubu (stolpu), po čemu i nosi ime Alimpije Stolnik. Iako su mu se ljudi podsmejavali zbog načina na koji je živeo, nakon nekog vremena počeli su da mu pokazuju poštovanje i da od njega traže utehu, pouke i isceljenje. Oko stuba na kome je živeo podignuta su dva manastira, muški i ženski u kome su živele Alimpijeva majka i sestra, a Alimpije je izabran za duhovnike monaha i monahinja.

Predanje kaže da je doživeo stotu godinu i da se upokojio 640. godine. Od njegovih moštiju sačuvana je glava koja se nalazi u Kotlomuškom manastiru na Svetoj gori. Freske posvećene ovom svetitelju su često na zidovima hramova a jedna od njih se nalazi i u priprati Pećke patrijašije.

Prema predanjima ovaj svetac je strogim postom i strpljenjem raznih nedaća uspeo da prevaziđe sve pustinjake i zaustavi kugu.

Sveti Alimpije je i krsna slava mnogih porodica u Krajini. Slavarima čestitamo praznik.