Naslovna Društvo Danas praznujemo Sveta Petku Trnovu-Paraskevu

Danas praznujemo Sveta Petku Trnovu-Paraskevu

360
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju praznik posvećen Sveta Petki Trnovoj, Paraskevi. Slavarima čestitamo slavu!

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve današnji praznik posvećen je svetiteljki koja je rođena u Rimu u hrišćanskoj porodici i koja je nakon smrti svojih roditelja svo nasleđeno imanje podelila sirotinji, a potom se zamonašila.

Mnogi vernici današnji praznik poistovećuju sa onim posvećenim Svetoj Petki koji se obeležava 27. oktobra  koji je posvećen svetiteljki rođenoj u Grčkoj.

Sveta Petka Trnova je propovedala Hristovu veru. Izlečivši cara Antonija Pija od duge bolesti on je i sam prihvatio hrišćanstvo. Ipak je zbog svoje posvećenosti veri i propovedanju hrišćanstva zatvarana, mučena i na kraju pogubljena.

Današnjim praznikom se završava ciklus praznovanja „ženskih praznika„ u koje spadaju Ognjena i Blaga Marija.

Iako praznik nije upisan  crvenim slovom u kalendaru poštovan je i slavljen, pa su i za njega vezani narodni običaji. Na današnji dan, govorile su prabake, ne valja mesiti hleb, prati veš ili iznositi pepeo iz kuće jer će ženama u godini koja predstoji trnuti ruke.

Praznik Trnove Petke je u mnogim krajevima zavetna ili manastirska slava. U mnogim krajinskim domovima danas gori slavska sveća. Slavarima čestitamo slavu!