Naslovna Društvo Danas praznujemo Stefana Dečanskog ili Mratindan

Danas praznujemo Stefana Dečanskog ili Mratindan

288
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog, praznik koji je u narodu poznat i kao Mratindan, jer se 24. novembar slavi i kao Sveti Mrata.

Sveti Kralj Stefan Dečanski; Freska iz manastirske crkve u Dečanima, 1342.

Sveti mučenik Stefan Uroš III Nemanjić poznat kao Stefan Dečanski, bio je kralj srpski i sin kralja Milutina i otac cara Dušana.

Oslepljen, pet godina proveo je kao zatočenik u Carigradu, gde mu se javio Sveti Nikola i čudotvorno vratio vid, pa je današnji praznik i zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti. U znak zahvalnosti, Sveti Stefan podigao je hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjevekovne arhitekture.

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu ili zavetnu slavu. Prema verovanjima u nekim delovima naše zemlje, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje.

Stariji ljudi veruju da će ako Mratindan padne u maglovito vreme, zima biti promenljiva, a ako je dan vedar i sunčan da nas čeka hladna zima sa dosta mraza. U narodu i danas može da se čuje izreka: ”Sveti Mrata, sneg na vrata”, kojom se označava početak hladnog i snežnog perioda godine.

Sveti Mrata je bio i zaštitnik vukova pa se dani od Đurđica do Mratindana nazivaju mratinci ili vučji dani.