Naslovna Društvo Danas praznujemo Pokrov Presvete Bogorodice

Danas praznujemo Pokrov Presvete Bogorodice

268
0

Pravoslavni vernici danas se sećaju dana kada se Sveta Marija javila okupljenom narodu u Carigradu. Praznik je poznat pod imenom Pokrovica, a slavi ga i Kolo srpskih sestara u Negotinu.

U vreme cara Lava Mudrog, na današnji dan 911. godine Majka Božija tokom službe javila se okupljenom narodu u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu. Tada je uveden praznik koji se u narodu slavi kao Pokrovica a slavi Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda koja se Gospodu moli za milost prema grešnima.

Praznik se poštuje i slavi među vernicima a posebno to čine žene i po običajnom kalendaru danas se u kući ne rade teški poslovi. Praznik posebno poštuju mlade žene i Bogorodicu smatraju kao svoju zaštitnicu.

Pokrov Presvete Bogorodice je slava dobročiniteljki Kola srpskih sestara u Negotinu koje svake godine ovaj praznik obeležavaju humanitarnim akcijama. Tako će već u subotu 16. oktobra u 18 sati u  Domu Kola srpskih sestara biti organizovano dobrotvorno veče sa koga će sav prikupljen prihod biti upućen  za lečenje  Miloša Medića koji čeka transplantaciju bubrega u Italiji.