Naslovna Društvo Danas pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva slave Svetog Nikolu

Danas pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva slave Svetog Nikolu

203
0

Sveti otac Nikolaj arhiepiskop mirlikijski, omiljeni je svetitelj Srba. Danas pola Srba slavi Nikoljdan, a polovina ide u goste.

Sveti Nikola, ruska ikona iz 16. veka; Wikipedia

Čudotvorac, zaštitnik moreplovaca i siromašnih, Sveti Nikola jedan je od najvoljenijih svetaca ne samo kod nas pravoslavaca, već u čitavom hrišćanstvu.

Sveti otac Nikolaj rođen je u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji u porodici bogatih roditelja. Još kao dete pokazivao je želju za svešteničkim činom, pa ga je stric i proizveo u sveštenika. Nakon stričeve smrti izabran je za arhiepiskopa mirlikijskog.

Njegov izuzetno bogat život, bio je ispunjen  različitim događajima u kojima je on pokazivao svoju veličinu i dobrodušnost. Nakon smrti roditelja, veliko bogatsvo koje je nasledio potrošio je pomažući siromašnima.

Malo je poznato da je Nikola, pomažući  ljude u nevolji, želeo da ostane anoniman, pa je novac stavljao u odevne predmete ljudi. O tome govori i priča o ocu koji je imao tri ćerke koje nije mogao udati jer je bio jako siromašan, pa je Nikola svojim dobročinstvom pomogao i ocu i devojkama. Iz ove priče, kasnije je nastala  legenda o Svetom Klausu, današnjem Deda Mrazu, koji bi uoči Božića stavljao u čarapu na ognjištu –  poklone deci.

U istoriju je ušao kao najvatreniji zagovornik hrišćanske crkve i veliki protivnik jeretičkih učenja u prvim vekovima hrišćanske propovedi.  Kao mnogopoštovan u srpskom pravoslavnom svetu, ovom zaštitiniku srpskih kraljeva, posvećene su najstarije crkve. Tako je u manastiru Studenica, crkvu Svetog Nikolaja, u 13.veku, podigao Stefan Nemanja.

Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava Srpske pravoslavne crkve, a posvećeno mu je više od 600 crkava.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je među narod da širi veru, pravdu i milosrđe. Još za života smatran je svecem koga su prizivali u pomoć. Pomagao je slabovidima,gluvima i nepokretnima.

Slavari za ovaj veliki praznik pripremaju posnu trpezu jer se pada u vreme Božićnog posta, 19. decembra na dan kada je Sveti Nikola preminuo.

Slavarima čestitamo praznik Svetog Nikolu, a gostima da sa domaćinima u zdravlju i veselju proslave velikog svetitelja!