Naslovna Društvo Danas počinje Velikogospojinski post

Danas počinje Velikogospojinski post

173
0

U susret Uspenju Presvete Bogorodice danas počinje Velikogosppjinski post koji će trajati naredne dve nedelje. Iako kratak, post je strog jer se hrana priprema na vodi.

Bogorodični ili Uspenjski post uvek počinje 14. avgusta na praznik sedmorice braće Svetih Makaveja i traje dve nedelje sve do 28. avgusta kada obeležavamo praznik koji je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice.

Post je stroži od božićnog i apostolskog zbog velikog poštovanja  prema Presvetoj Bogorodici a ustanovljen je 1166. godine na Konstantinopoljskom saboru gde je potvrđeno da se bez prekida čuva i poštuje sećanje na Bogorodicu. Vernici poste ceo post na vodi sem subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje i vino. Riba se jede samo na Preobraženje Gospodnje.

U narodu postoji običaj da se mlado grožđe ne jede sve do Preobraženja Gospodnjeg kada se u crkvama ono blagosilja i deli narodu.

I ovaj post ima dve strane: telesnu, suzdržavanje od jela životinjskog porekla i duhovnu, kada treba da činimo dobra dela, da dušu i telo smirimo i da hrišćanski živimo svakoga dana, a ne samo u vreme njegovog trajanja.