Naslovna Društvo Danas počinje Veliki, Časni, Vaskršnji post

Danas počinje Veliki, Časni, Vaskršnji post

265
0

Pravoslavni vernici danas započinju Vaskršnji post, koji je i najstrožiji i traje 48 dana, ove godine od 15. marta do 2. maja.

Fotografija: Milan Buljigić

Vaskršnji post koji se naziva i Velikimm ali i Časni, zbog posebne važnosti i dužine trajanja sastoji se od  Svete četrdesetnice, ustanovljene zbog podražavanja četrdesetodnevnog posta Isusa Hrista nakon krštenja, kao i Strasne sedmice.

Prva nedelja Velikog posta se naziva i Čista, jer se veruje da se u tim prvim danima posta, u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Na kraju prve nedelje Velikog posta proslavlja se pobeda pravoslavlja i taj se dan naziva Nedelja pravoslavlja.

Slede Pačista ili Hroma sedmica posvećena svetom Grigoju Palamu, pa Krstopoklona sedmica, jer u toj nedelji crkva slavi Sveti Krst i duhovne plodove Krsne smrti Spasitelja, Sredoposna sedmica jer je to vreme sredine posta, Gluvna sedmica jer se te nedelje ne peva, ne igra i ne svira, niti se poslovi započinju i Cvetna sedmica u kojoj se obeležavaju Lazareva subota i Cveti – praznik Ulaska Gospodnjeg u Jerusalim, jedan od najvećih 12 Gospodnjih i Bogorodičnih praznika.

Sedma, poslednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedelja. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak, jedini dan u godini kada se u pravoslavnim hramovima ne služe jutrenja i bogosluženja, već Opelo razapetom Hristu.

Tokom Vaskršnjeg posta vernici se uzdržavaju od mesa, jaja, sira i mleka, vino i ulje su dozvoljeni subotom i na dan Mladenaca, a riba je dozvoljena na Blagovesti i Cveti. Svih ostalih dana posti se na vodi, a posebno se strogo posti sredom i petkom.