Naslovna Društvo Danas počinje Vaskršnji post

Danas počinje Vaskršnji post

262
0

Danas počinje najduži od četiri velika posta u pravoslavlju, Vaskršnji ili Časni post, koji traje do Vaskrsenja Hristovog, 28. aprila.

Časni post počinje uvek u nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevice i traje sedam nedelja, odnosno 48 dana. To je i najduži post u pravoslavnom kalendaru, a dobio je ime po Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos.

Ovaj post važi za najstrožiji u godini, jer se pretežno posti na vodi, izuzev vikenda, osim kada je reč o Velikoj suboti, danu koji prethodi Vaskrsenju Hristovom.

Prva nedelja posta zove se Čista, a poslednja je Nedelja pravoslavlja. Do Vaskrsa se, uz posebna pravila smenjuju Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.

Post nije samo odricanje od hrane, već po pravoslavnom učenju, i uzdržavanje od loših dela i misli, a uči nas pokajanju, praštanju i pravoj molitvi.

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje i jednodnevni, ali i četiri višednevna posta. Osim Časnog, Vaksršnjeg tu su i: Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.