Naslovna Društvo Danas počinje Božićni post

Danas počinje Božićni post

164
0

Za pravoslavne vernike danas je počeo Božićni post koji će trajati narednih 40 dana i ima telesnu i duhovnu stranu.

U susret najradosnijem prazniku, rođenju Isusa Hrista, koje obeležavamo 7. januara, danas je za pravoslavne vernike počeo šestonedeljni post koji će trajati do 6. januara. U postu, koji nije strog kao Vaskršnji, od danas su Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijašija i Sveta Gora.

Predanje nam govori da je post uveden još u 4. veku ali je oblik pod kakvim se danas poštuje dobio u 12. veku. Najjasnije tumačenje posta dao je vladika Nikolaj Velimirović da  se post sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, ali i umnožavanje molitvi i dobročinstva jer je podvig posta telesni i duhovni. Post takođe ne zahteva jednoličnu hranu, gladovanje ili dijetu, već uravnoteženu ishranu namirnica biljnog porekla.

Jovan Zlatousti je o postu govorio: “Ne govori mi: Toliko sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?“