Naslovna Događaji Danas počinje 10. Festival vlaške muzike „Gergina“

Danas počinje 10. Festival vlaške muzike „Gergina“

300
0

Nastupom vokalnih solista i instrumentalista iz Srbije, Rumunije i Bugarske večeras u Negotinu počinje deseti po redu Festival vlaške muzike „Gergina“.

Tradicionalno, drugog dana Uskrsa, Festival vlaške muzike „Gergina“ počeće u 19 časova nadmetanjem šestoro vokalnih solista i 15 instrumentalista, koji će svoje umeće, uz pratnju orkestra Bobana Pecića, iskazati na harmonici, violini, fruli, saksofonu, kavalu, duduku…

Ocenjivaće ih žiri u sastavu:  profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuikolog i kompozitor, Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Marija Vitas, etnomuzikolog i urednik i muzički kritičar drugog programa Radio Beograda, kao i naši istaknuti muzičari saksofonista Živa Dinulović i trubač Dragan Njegušić.

U programu nastupaju i Hor “Vivak” pod upravom Dragane Simonović Marinović, Omladinski narodni orkestar Beograd, kao i KUD „Đido“ iz borskog Brestovca.

Takmičarskom programu Festivala vlaške muzike “Gergina” prethodiće od 18 sati u foajeu Doma kulture “Stevan Mokranjac” izložba “Vlaška nošnja iz Kobišnice”, iz privatne zbirke Verice Todorović, koju autorski potpisuju Muzej Krajine, KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice i Udruženje “Gergina”.

U galeriji Doma kulture će biti otvorena i izložba “Savremena vlaška umetnost”, na kojoj će biti izložena dela Dušanke Botunjac, Dragoljuba Stajkovića, Dragane Jaćimović, Nedima Hadžiahmetovića, Silvije Bogić, Dušana Stefanovića i Miloja Dimireskovića, inače selektora izložbe.

Inače, cena ulaznice za večerašnje takmičarsko veče staje 300, a za sutrašnje, revijalno 400 dinara. Ulaznice se prodaju na biletarnici Doma kulture.