Naslovna Kultura Događaji Danas počinje 10. Festival vlaške muzike „Gergina“

Danas počinje 10. Festival vlaške muzike „Gergina“

238
0

Nastupom vokalnih solista i instrumentalista iz Srbije, Rumunije i Bugarske večeras u Negotinu počinje deseti po redu Festival vlaške muzike „Gergina“.

Tradicionalno, drugog dana Uskrsa, Festival vlaške muzike „Gergina“ počeće u 19 časova nadmetanjem šestoro vokalnih solista i 15 instrumentalista, koji će svoje umeće, uz pratnju orkestra Bobana Pecića, iskazati na harmonici, violini, fruli, saksofonu, kavalu, duduku…

Ocenjivaće ih žiri u sastavu:  profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuikolog i kompozitor, Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Marija Vitas, etnomuzikolog i urednik i muzički kritičar drugog programa Radio Beograda, kao i naši istaknuti muzičari saksofonista Živa Dinulović i trubač Dragan Njegušić.

U programu nastupaju i Hor “Vivak” pod upravom Dragane Simonović Marinović, Omladinski narodni orkestar Beograd, kao i KUD „Đido“ iz borskog Brestovca.

Takmičarskom programu Festivala vlaške muzike “Gergina” prethodiće od 18 sati u foajeu Doma kulture “Stevan Mokranjac” izložba “Vlaška nošnja iz Kobišnice”, iz privatne zbirke Verice Todorović, koju autorski potpisuju Muzej Krajine, KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice i Udruženje “Gergina”.

U galeriji Doma kulture će biti otvorena i izložba “Savremena vlaška umetnost”, na kojoj će biti izložena dela Dušanke Botunjac, Dragoljuba Stajkovića, Dragane Jaćimović, Nedima Hadžiahmetovića, Silvije Bogić, Dušana Stefanovića i Miloja Dimireskovića, inače selektora izložbe.

Inače, cena ulaznice za večerašnje takmičarsko veče staje 300, a za sutrašnje, revijalno 400 dinara. Ulaznice se prodaju na biletarnici Doma kulture.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.