Naslovna Društvo Danas počeo završni ispit za osmake

Danas počeo završni ispit za osmake

230
0

Rešavanjem testa iz srspkog jezika danas je počeo završni ispit za osmake. Ove godine pod posebnim uslovima sprovodi se završna provera znanja malih maturanata, uslovljena učestalim dojavama o postavljenim bombama u školama.

Prethodne dve godine osmaci su završni ispit polagali pod posebnim uslovima koje su diktirali epidemiološki uslovi nastali zbog epidemije korona virusa, dok su ove godine na organizaciju testiranja malih maturanata uticale sve češće dojave o postavljenim bombama u školama. Upravo je to uslovilo da se broj škola u kojima će danas mali maturanti polgati završni ispit smanjen za čak 60 posto, pa je u samo 522 objekta organizovan ovogodišnji završni ispit.

Danas su učenici rešavali test iz srpskog jezika 120 minuta. Pravila su ostala ista kao i prethodnih godina. Prvih 45 minuta i poslednjih 15 učenici ne smeju napuštati učionicu. Odgovore na testu je neophodno napisati isključivo hemijskom olovkom inače se odgovori ne priznaju. Pitanja su, poručuju iz Ministarstva prosvete, prilagođena  gradivu koje je tokom školske godine pređeno jer se nastava i ove godine odvijala pod specifičnim uslovima.

Ukupan broj poena koji učenik može da imati je 100, maksimalnih 60 može mu doneti odličan uspeh na kraju šestog, sedmog i osmog razreda dok test donosi 40 poena ako su sva tri testa urađena sa svim tačnim odgovorima.

Osmaci će već sutra polagati test iz matematike pod istim uslovima, od 9 do 11 sati uz pojačan nadzor policije.