Naslovna Društvo Danas obeležavamo Vrbicu, dečiji praznik

Danas obeležavamo Vrbicu, dečiji praznik

232
0

Danas obeležavamo jedan od najlepših praznika, Lazarevu subotu u narodu poznat kao Vrbica. Sa današnjim praznikom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Lazarevu subotu. Ovaj praznik biće obeležen i u negotinskih hramovima osvećenjem vrbice i svečanom liturgijom u 16 časova u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i u 17 časova u Crkvi Svete Trojice.

Praznik Lazarevu subota obeležava se u znak sećanja na događaj u Vitaniji, gde je živeo mlad čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom. Na vest o Lazarevoj smrti, Isus je došao i Vitaniju gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen. Došao je do groba, naredio da se skloni kamen i pozvao svog prijatelja da izađe, što je on i učinio, kaže predanje koje je preneo sveti Jovan u svom Jevanđelju,

U hrišćanstvu se ovaj događaj smatra pobedom života nad smrću ali i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je suština novozavetene vere. Lazar je živeo još trideset godina kao episkop na Kipru.

Praznik je posvećen deci jer je Hristos prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu meni, takvih je Carstvo nebesko“.

Na današnji praznik deci se u crkvi kupuju zvončići vezani na trobojci i stavljaju oko vrata. Mlade vrbove grane koje su osveštane odnose se kući i stavljaju na ikone.

Sa današnjim praznikom počinju veliki Vaskršnji praznici.