Naslovna Društvo Danas obeležavamo Vavedenje Presvete Bogorodice

Danas obeležavamo Vavedenje Presvete Bogorodice

759
0

Dolazak Marije u jerusalimski hram i njeno zaveštavanje Bogu u hrišćanstvu se obeležava kao jedan od najvećih događaja i praznuje kao Vavedenje Presvete Bogorodice.

Manuel Panselinos, Freska; Foto: Wikipedia

Bogorodica je  rođena u Nazaretu. Bila je  ćerka Joakima i Ane  i na rođenju dobija ime Marija. Prema predanju Ana je Mariju rodila u sedamdesetim godinama. Pre nego što je i ostala u blagoslovenom stanju Ana i Joakim su se zavetovali da će, ako budu imali potomstvo, svoje dete dati u hram.

Tako je Marija još kao trogodišnja devojčica uvedena u jerusalimski hram gde ju je dočekao otac Svetog Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije. Taj događaj se u hrišćanstvu slavi kao praznik Vavedenje Presvete Bogorodice. U hramu je Marija provela devet godina i smatra se prvom monahinjom, onom koja je život zaveštala Bogu.

Narod čuva verovanja o ovom prazniku vekovima unazad. Današnji praznik svetkuju stočari verujući da će im Bogorodica sačuvati stoku od zveri. U našim krajevima pogledi ratara bili su uprti ka nebu jer su verovali da vreme može predskazati narednu žetvu. Verovanje kaže da je vedro nebo obećavalo bogat rod.

Vavedenje je slava manastira Hilandar, ali i slava mnogih porodica. Današnji praznik obeležavamo poštujući sve preporuke shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji koja u Srbiji traje od marta ove godine.

Slavarima čestitamo današnji praznik.