Naslovna Društvo Danas obeležavamo Vasiljev dan – Mali Božić i Srpsku Novu godinu

Danas obeležavamo Vasiljev dan – Mali Božić i Srpsku Novu godinu

313
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas 14. januara, po julijanskom kalendaru, obeležavaju Svetog Vasilija – Mali Božić. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, tada je Mali Božić počeo da se slavi kao Srpska nova godina.

Praznični dan, 14. januar, Vasiljev dan, slavi se u spomen  na Svetog Vasilija, koga su nazivali “vredna pčela” i koji je živeo u vreme cara Konstantina kada je  ispovedanja hrišćanske vere bilo slobodno.

Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, dok ga Grci i Rusi  proslavljaju kao imendan. Ovaj veliki i slavni svetitelj  bio je  arhiepiskop, a  njegova bogoslovska i kanonska dela sačuvana su do današnjih dana.  Liturgija Svetog Vasilija  služi se danas u svim pravoslavnim hramovima.

U vreme vladavine Karađorđevića, bilo je uobičajno da se skupštinska zasedanja održavaju baš na Mali Božić 14. januara i tada su se podnosili izveštaji, pravili godišnji pregledi i dogovaralo šta će se u novoj godini raditi.

Domaćice na današnji dan pripremaju posebne pšenične slane ili slatke pogačice –vasilice, a sličan kolač se sprema i u Grčkoj.

Domaćini 14.januara ponovo unose badnjak, još jednom dolazi položajnik a na slavskoj trpezi je božićna pečenica.

Domaćinima koji danas slave Vasiljev dan, čestitamo!