Naslovna Društvo Danas obeležavamo Svetu Petku Trnovu

Danas obeležavamo Svetu Petku Trnovu

296
0

Svetiteljka Petka Trnova prema predanju smatra se zaštitnicom žena, bolesnih i siromašnih. Sa današnjim praznikom završava se ciklus koji je obeležen praznicima posvećenim ženama.

U kalendaru praznika današnji nije upisan crvenim slovom ali je izuzezno poštovan, naročito kod žena. Mnogi vernici današnji praznik poistovećuju sa onim koji obeležavamo 27. oktobra, a posvećen je svetiteljki Svetoj Petki koja je bila Grkinja.

Sveta Petka Trnova je rođena u Rimu, u drugom veku, u hrišćanskoj porodici. Zamonašila se nakon smrti roditelja i pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila je sirotinji. Propovedavši Hristovu veru, u to vreme zabranjenu, bila je odvedena caru Antoninu Piju koga je izlečila od duge i teške bolesti. Ipak, zbog vere koju je propovedala stradala je i pogubljena mačem.

Sa današnjim praznik završava se ciklus takozvanih ženskih praznika, pa su i narodna verovanja  i običaji vezani za žene. Na današnji dan su žene izbegavale fizičke poslove, pa naše bake nisu prale veš, niti u ruke uzimale  ručne radove kako im tokom godine ne bi ruke trnule.

Devojke, po verovanju, danas beru cveće i unose u svoje domove kako bi u njima vladala harmonija i mir. Devojčice su na današnji praznik oblačile nove haljine i time je označen ulazak u novu godinu sa puno radosti.

Običaji su zadržani i danas u pojedinim, naročito ruralnim delovima Srbije čuvajući tako ne samo sećanje na svetitljku Petku Trnovu već i bogatstvo običaja  kod Srba koje se čuva od davnina.

Sveta Petka Trnova je česta slava u mnogim pravoslavnim domovima. Slavarima čestitamo današnji praznik.