Naslovna Društvo Danas obeležavamo Spasovdan

Danas obeležavamo Spasovdan

327
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju jedan od deset velikih praznika posvećenih Isusu Hristu, Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan. Današnji praznik je i slava opštine Negotin.

Praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem predstavlja sećanje na dan kada se Isus Hrist, četrdeseti dan nakon vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima, apostolima i vazneo se  na nebo.

Spasovdan je slava naše prestonice koja je taj status dobila 1403. godine baš na praznik  zahvaljujući despotu Stefanu Lazareviću. Spasovdan je i slava opštine Negotin.

Praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem pun je narodnih običaja i uglavnom su vezani za  bolji rod useva  i zdravlje stoke.

Neka verovanja o prazniku  su sačuvana još iz predhrišćanskog vremena. Jedno od njih je vezano za slovensko verovanje o gromovniku Perunu koji je tukao gradom i gromovima useve, a božanstvo Spas je sa žitnim klasom u ruci spasavao useve od nepogoda.

Običaj je da  u svitanje na današnji dan čobani kristiće od leskovih grana stavljaju na krovove kuća i torove, dok su ih ratari zabadali u njive sa usevima. Na trpezi je danas cicvara i pečena jagnjetina. U mnogim krajinskim kućama danas gori slavska sveća i reže se kolač.

Slavarima čestitamo današnji praznik!