Naslovna Društvo Danas obeležavamo Petrovdan, praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu

Danas obeležavamo Petrovdan, praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu

285
0

Crkveni i narodni praznik Petrovdan koji se uvek obeležava 12. jula posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu. Krajinci ovog leta, zbog pandemije korona virusom, bez velikog negotinskog vašara koji je jedan od simbola našeg kraja.

Sveti apostoli Petar i Pavle

Petrovdanskim praznikom zvanično prestaje post koji je mnoge vernike uveo u praznovanje posvećenom svetim apostolima Petru i Pavlu.

Veliki crkveni i narodni praznik podseća nas na stradanje ribara Simona, koji je kasnije dobio ime Petar, jer je među prvima izrazio svoju veru u Gospoda Isusa Hrista. Veruje se da mu je Hrist dao ključeve nebeskog carstva. Hrišćansko učenje nam govori da je car Neron naredio njegovo raspeće ali smatrajući se nedostojnim stradanju  njegovog učitelj tražio je da ga razapnu glavom na dole.

I sveti apostol Pavle je postradao od ruke cara Nerona. Pošto je bio rimski državljanin umesto raspećem stradao je odsecanjem glave istoga dana kada i Petar.

Bogatstvo narodnih običaja nije izostalo ni kada je ovaj veliki praznik koji se pada u vreme letnje žege i žetve u pitanju. U susret praznovanju Srbi pale vatru i lile napravljenje od kore divlje trešnje ili breze sećajući se stradanja prvih hrišćana.

Prve jabuke petrovače nalaze se danas na trpezama, a domaćice od njih pripremaju kolač zvani „petrovača“.

Decenijama je Petrovdan bio praznik okupljanja Krajinaca, gostiju iz cele Srbije ali i naših zemljaka koji žive i rade van granica zemlje. Praznovalo se i slavilo po nekoliko dana uz mekike, sladoled na točenje, klaker, dim roštilja zanatlijske proizvode.

Svetkovanje je ove godine izostavljeno zbog aktuelne epdidemije korna virusom koja se ne stišava ni u našem kraju.

Slavarima koji danas obeležavaju ovaj veliki praznik čestitamo!