Naslovna Društvo Danas obeležavamo Međunarodni praznik rada

Danas obeležavamo Međunarodni praznik rada

185
0

Prvi maj kao dan kojim se obeležava sećanje žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava, ustanovljen je još 1889. godine i kroz protekle decenije njegovo obeležavanje je postalo dvodnevno porodično praznovanje.

Foto: Igor Mitrović

Prvomajski praznik je jedan od najrasprostranjenijih u svetu i čuva uspomenu na stradale radnike i prve radničke organizovane demonstracije. U našoj zemlji obeležavanje ovog praznika počelo je 1893. godine kada su u Beogradu organizovan veliki protestni skup.

Pravo na osmočasovno radno vreme, za koje su se 1886. godine čikaški radnici borili na ulicama grada, gde su u sukobu sa policijom 3. maja stradala tri radnika, najvažniji je zahtev koji je pokrenuo talas nezadovoljstva.

Danas na pravi razlog praznovanja i istorijske činjenice ukazuju mediji i školske lekcije, jer je praznovanje, od sporadičnih protesta na kojima radnici izražavaju svoje nezadovoljstvo i traže bolje uslove za rad, poprimilo oblik porodičnog okupljanja i slavlja i izlazak na izletišta.