Naslovna Društvo Danas obeležavamo Malu Gospojinu, praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice

Danas obeležavamo Malu Gospojinu, praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice

300
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice, Malu Gospojinu. Današnji veliki praznik obeležava i stara negotinska crkva.

Dolazak Presvete Bogoridce na svet jedan je od najvećih praznika u pravoslavnom kalendaru označen crvenom bojom i posebno ga slave pravoslavke.

Poreklom iz carskog roda Davidovog, Presveta Bogorodica rođena je u Nazaretu od oca Joakima i majke Ane kao uslišena molitva jer su je dobili u poznim godinama. U znak zahvalnosti za ovu milost dali su joj ime Marija i zavetovali da će služiti Gospodu.

Praznik Mala Gospojina u narodu označava vremenske, poslovne i društvene događaje. Na današnji dan počinli su radovi u polju koji su najvaljivali ozimu setvu. Ratari su upirali pogled u oblake  i nadali se vedrom nebu i suncu jer su to bili znaci blage jeseni i blage zime.

Mala Gospojina kao i Velika sa sobom nosi verovanja i zabrane koje se posebno odnose na žene koje danas ne spremaju kuću i ne peru veš.

Jedan od najvećih zavetnih praznika, koji spada u red nepokretnih i uvek se obeležava 21. septembra, krsna je slava mnogih porodica u Srbiji, a nekada su baš na ovaj veliki praznik počinjale jesenje svadbe jer je trpeza bila bogata plodovima.

U vreme prazovanja Male Gospojine u Negotinu i Šapcu počinjao je višednevni vašar koji je okupljao trgovce i zanatlije iz zemlje i regiona. Ove godine zbog epidemije korona virusom, a po mišljenju nadležnih, vašarlije se neće radovati druženju.

Praznik obeležava i stara negotinska crkva koja je posvećena rođenju Presvete Bogorodice i koja praznik slavi više od dva veka.