Naslovna Društvo Danas obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Danas obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu

169
0

Širom sveta 11. novembar se slavi kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U Srbiji je ovaj važan istorijski događaj počeo da se obeležava od 2012. godine.

Ramonda nathaliae; Foto: Wikipedia

Potpisivanjem dokumenta o primirju u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj između sila Antante i Nemačke započeti su pregovori o prestanku sukoba u Prvom svetskom ratu. Nakon tog 11. novembra pregovori o uslovima mira su nastavljeni, da bi tek Versajskim dokumentom potpisanim 28. juna 1919. godine Veliki rat i konačno bio završen.

Dokument koji je sastavio komandant savezničkih snaga Ferdinad Foš sadržao je, između ostalog, dogovor o prekidu neprijateljstva i postupanje tokom primirja, povlačenje nemačkih trupa iza granica, razmenu zarobljenika, čuvanje infrastrukture.

U Srbiji je u obrazovnim ustanovama o ovom važan istorijskom datumu počelo da se govori na prvim školskim časovima od 2005. godine, da bi već od 2012. godine počeo da se slavi kada je uvršten u državne praznike.

Jedno od obeležja današnjeg praznika, kada se i sećamo žrtava i velikog stradanja Srba u Velikom ratu, je cvet natalijina ramonda. Ovaj neobičan, feniks cvet, se nalazi na spisku retkih ugroženih i endemičnih biljaka Evrope  a kod nas je zaštićena zakonom kao retka biljka.

Sem u Srbiji, cvet ramonda raste još samo u Grčkoj i Makedoniji na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, koji je bio najveće stradalište na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata.