Naslovna Društvo Danas je Veliki petak, najtužniji dan u godini

Danas je Veliki petak, najtužniji dan u godini

269
0

Pravoslavnim vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan hrišćanske žalosti. Na današnji dan se strogo posti.

Freska raspeća Isusa Hrista u manastiru Visoki Dečani

Stradanje Hristovo na Veliki petak uvod je u najveći hrišćanski praznik Vaskrs, dan kada je Isus Hrist vaskrsnuo iz mrtvih i zato  ovaj događaj  predstavlja najveću radost.

U noći između četvrtka i petka, dana kada je Hrist raspet na krst, bio je mučen. Pontije Pilat nije mogao da ga osudi pa ga je predao Jevrejima rekavši da ne može da ga osudi jer je nevin. Oni su Pilatu preneli poruku da se Isus pobunio protiv rimskog imperatora i sebe proglašava carem. To je bio greh koji je morao biti kažnjen.

Sam događaj se odigrao u oči najvećeg judejskog praznika Pashe koji je između ostalog nalago da jedan zatvorenik bude pušten na slobodu. Pilat je od naroda tražio da se izjasni koga da otpusti Isusa Hrista ili Varavu, ubicu rimskih vojnika. Narod je tražio da na slobodu bude pušten ubica. Ovim činom počinje stradanje Hristova. On biva krunisan vencem od trnja a na svojim leđima na putu do Golgote nosio je težak krst. Put kojim se Hrist kretao do mesta raspeća na Golgoti je ulica bola. I pored svih muka i bola koje je podneo na krstu Hrist izgovara reči tražeći time oproštaj za naše grehe: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade“.

U mnogim pravoslavnim domovima danas je dan kada se bojama šaraju vaskršnja jaja. Mnoge žene to rade na tradicionalni način koristeći lukovinu, prirodne boje, ali je novo vreme donelo i nove običaje pa se za ukrašavanje koriste različite boje i ukrasi. Svakako je farbanje jaja najveća radost za decu.

Zašto se jaja farbaju?

Običaj farbanja ili bojenja jaja se pominje u 12. veku po prvi put, a kod nas je zabaležen četiri veka kasnije. Postoji više legendi zašto se ovaj običaj ukorenio u hrišćanstvu. Jedna od njih kaže da je majka Isusova ostavila nekoliko belih jaja na njegovom grobu a kada je Hristos vaskrsao u nedelju, ona su pocrvenela. Druga govori o tome da su ljudi gađali kamenjem Hrista, dok je prolazio ulicom bola a da se ono pretvaralo u crvena jaja.

Legenda koja se najčešće pominje je susret cara Tiberija i Marije koja je otišla u Rim da imperatoru objasni Hristovo vaskrsenje noseći korpu sa jajima. Car nije poverovao u ovaj događaj i rekao da je to nemoguće kao što nije moguće da jaja u korpi pocrvene. Marija je na to rekla „Hristos vaskrese“ i sva jaja su postala crvena.

Crvena boja je simbol radosti, života, vaskrsenja pa se danas upravo boje u ovoj boji. Prvo ofarbano se čuva do sledećeg Vaskrsa. Čuvarkuća je jaje koje nas čuva od bolesti, svega lošeg.