Naslovna Društvo Danas je Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista

Danas je Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista

195
0

Danas obeležavamo stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće na časni krst i njegovu smrt za spasenje sveta.

Na današnji dan Isus Hrist je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafa kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio na smrt raspećem na krst na Golgoti. Na Veliki petak obeležavamo stradanje Hristovo na časnom krstu pa je ovo dan velike žalosti koji se obeležavan strogim postom bez muike i veselja a u polju i kući se ne rade teški poslovi.

U hramovima se dana ne služe Liturgije, sem ako se Veliki petak ne poklapa sa praznikom Blagovesti, niti se oglašavaju zvona jer su ona u pravoslavlju znak radosti.

Današnji dan je u kalendaru obeležen crvenim slovom i sa sobom nosi mnogo običaja i verovanja koja su duboko ukorenjena i poštuju se vekovima unazad.

Farbanje vaskršnjih jaja na Veliki petak je običaja kojem se najviše raduju deca i u ovom poslu rado učestvuju. Jaje je simbol novog života i rađanja a crvena boja radosti i Vaskrsenja. Crvenom bojom se najpre ofarba čuvarkuća, jaje koje se čuva do narednog Vaskrsa. Prošlogodišnje jaje valja zakopati u zemlju kako bi ona dala plodove domaćinima.

Današnji praznik se strogo posti bez ribe i ulja i vina. Veliki petak je najutužniji dan u godini pa protiče bez veselja. Na današnji dan treba predahnuti i provesti ga u miru i molitvi i razmišljanjima o dobrim i lošim delima i svojim postupcima.