Naslovna Društvo Danas je Veliki četvrtak

Danas je Veliki četvrtak

547
0

Veliki četvrtak je dan posvećen spomenu ustanovljenja Tajne večere, ali i na oproštajnu besedu Hristovu sa učenicima, kao i na predaju Bogočoveka na stradanje.

Tajna večera, Ikona Simona Ušakova iz 1685.godine, foto: Wikipedia

Sva četiri Jenđelja Hristovih učenika i sledbenika: Mateje, Luke, Jovana i Marka, kazuju nam da je na Veliki četvrtak, Tajnom večerom Isus objavio svoju smrt i Vaskrsenje.

Današnji dan je i priprema pred predstojeći, praznik nad praznicima, Vaskrs, kada se završava i veliki sedmonedeljni post.

U svim pravoslavnim hramovima danas se služi Liturgija Svetog Vasilija Velikog, a tokom poslepodneva i služba Velikog bdenija. Na Veliki četvrtak uveče čita se 12 odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom.

Završetkom liturgije prestaje se za zvonjenjem, već se, udaranjem u drvenu dasku,  klepa, sve do sahrane Hristove.

Današnji dan je posvećen spomenu Svete Evharistije (lomljenje hlebova), na „umovenije“ (pranje) nogu, na oproštajnu besedu Isusa Hrista s učenicima u Sionskoj gornici i na putu za Getsimanski vrt, na prvosvešteničke molitve Gospodove pred stradanja, kao i na predaju Bogočoveka na stradanje.

Smatra se da je Sveta tajna pričešća ustanovljena na današnji dan.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika, koji su poštujući pravoslavni kanon, „postili na vodi“ najmanje pet poslednjih dana.