Naslovna Društvo Danas je Velika subota

Danas je Velika subota

189
0

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad.

Velika subota deo je Strasne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike i jedina subota u godini kada se posti na vodi. Ona je i drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka, dana raspeća Isusa Hrista.

Prema verovanju, Velika subota predstavlja dan kada je Hrist bio u grobu telom, dok je njegov duh bio u Adu, na prestolu sa Ocem i Duhom, jer je, kao sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice. Ovaj dan, poslednji dan Velikog posta, vernici provode u molitvi i tišini.

Velika subota označava kraj starog veka, koji je bio obeležen slavljenjem subotnjeg dana, i početak novog veka u kojem se slavi dan Hristovog Vaskrsenja. To je vreme kada se veruje da je Hrist pobedio smrt i otvorio put za spasenje svih vernika.

U Manastiru Bukovo Vaskršnje jutrenje će biti služeno u ponoć, u subotu na nedelju.

U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Negotinu u ponoć će, takođe, biti služeno Vaskršnje jutrenje, a od 8 sati, u nedelju 5. maja, Vaskršnja liturgija, a nakon nje i Vaskršnja tucijada, nadmetanje u kucanju vaskršnjim jajima.