Naslovna Društvo Danas je Velika Gospojina

Danas je Velika Gospojina

139
0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliku Gospojinu, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen vaznesenju presvete Bogorodice.

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine, u znak sećanja na pobedu nad Persijancima, a posvećen je Majci Božjoj koja je nadživela sina, nastavila njegovu misiju, bila svedok mnogih slavnih događanja i do kraja života živela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Bogorodica je prema nekim izvorima živela 60, a prema drugim 72 godine. Predanje kaže da joj je arhangel Gavrilo saopštio da će se na ovaj dan upokojiti kao što joj je ranije rekao da će roditi sina božjeg, pa se Bogorodica vaznela na nebo i svoj duh predala u ruke Spasitelju.

Danas završava i dvonedeljni post, pa se mnoge žene, budući da se ovaj dan smatra praznikom majki, pričešćuju. Velika Gospojina je  praznik mnogih crkava i manastira i u Srbiji se na ovaj dan održavaju i brojni sabori i vašari.

Kako počinje Međudnevnica ili Međugospojinci, dani između Velike i Male Gospojine, do 21. septembra, smatraju se najboljim vremenom za branje lekovitog bilja.