Naslovna Društvo COVID-19 Danas je Uskrs: Hristos Voskrese radost donese

Danas je Uskrs: Hristos Voskrese radost donese

498
0

Tradicionalnim pozdravom Hristos Voskrese-Vaistinu Voskrese i kucanjem uskršnjim jajima pravoslavni vernici danas slave najveći hrišćanski praznik, Hristovo Vaskrsenje.


Najveći hrišćanski praznik Uskrs Srpska pravoslavna crkva i vernici slave prve nedelje posle punog meseca nakon prolećne ravnodnevnice. Praznovanjem se izražava radost Hristove  pobede života nad smrću, vaskrsenjem, koje se desilo tri dana nakon njegove smrti.

Ove godine Uskrs smo dočekali u drugačijim okolnostima, nastalim zbog  mera predostrožnosti  zbog korona virusa, pa je i praznovanje svedeno na kućne uslove. To ne umanjuje značaj praznika, a svakako će ga obojiti bogatstvo običaja koje se u Srbiji prenose sa kolena na koleno.

Domaćin danas u svakoj kući treba da upali sveću i kadionicom i tamjanom okadi kuću. Nakon Vaskršnjeg  tropara ili molitve „Oče naš“, ukućani međusobno čestitaju praznik uz tradicionalni pozdrav „Hristos Voskrese-Vaistinu Voskrese“.

Praznik naročitu radost donosi deci koja se nadmeću u kucanju uskršnjim jajima. Pobedu u ovom takmičenju i jaje uzima onaj koji ima najtvrđe jaje.

Praznik obiluje mnogobrojnim običajima, ali i simbolikom. Prvim jajetom, koje je na veliki petak ofarbano u crvenu boju, treba pomilovati decu jer se veruje da će im doneti zdravlje cele godine. U nekim krajevima Srbije uskršnje jaje se zakopava u mravinjak jer se veruje da će doneti sreću i blagostanje ukućanima.

Vaskrsenje Hristovo se slavi tri dana a hrišćani se pozdravljaju rečima “Hristos voskrese, Vaistinu voskrese” do Spasovdana.

Svim našim sugrađanima i pratiocima NG Portal čestita najveći hrišćanski praznik. Hristos Voskrese!