Naslovna Društvo Danas je Svetski dan borbe protiv side: U Borskom i Zaječarskom okrugu...

Danas je Svetski dan borbe protiv side: U Borskom i Zaječarskom okrugu četiri novoobolela

212
0

U Srbiji živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija. U Borskom i Zaječarskom okrugu od 1988. kada je evidentiran prvi slučaj do danas registrovano je 59 obolelih.

Ilustracija, pixabay.com

Od prvog evidentiranog slučaja oboljenja od side, 1988. godine do danas, na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga registrovano je 59 osoba, a preminulo je 22. Od januara do novembra evidentirane su još četiri novoobolele osobe, navode u Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru.

“Кod dve trećine osoba koje znaju svoj HIV status, HIV infekcija je dijagnostikovana kad je imunološki sistem već bio značajno narušen, čak i kad nisu imali simptome i znake bolesti, ali kada je rizik od obolevanja i umiranja od AIDS-a značajno veći”, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru u kojem postoji Savetovalište za HIV, takozvani “DPST” (dobrovoljno, poverljivo, savetovanje, testiranje), gde zainteresovani mogu besplatno i bez uputa da se savetuju i testiraju svakog radnog dana od 8 do 13 časova.

U Srbiji, inače, živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, a samo je u ovoj godini u periodu od januara do novembra otkriveno 175 novodijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om, što čini povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 130.