Naslovna Društvo Danas je Sveti Trifun

Danas je Sveti Trifun

128
0

Srpska pravoslavna crkva svetkuje danas  Svetog Trifuna kao velikomučenika koji je stradao za hrišćansku veru, ali i kao zaštitnika vernosti i bračne ljubavi, koje su, takođe deo hrišćanske propovedi.

U “Ohridskom prologu” Sveti vladika Nikolaj Velimirović govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja koji je u detinjstvu čuvao guske i iscelio od zlog duha ćerku cara Gordija, a potom careve darove razdelio siromasima.

Stradao je 250. godine u Nikeji od mača rimskog cara Dakija. Sahranjen je skromno u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna.

Mnogi, međutim, svetkuju i praznik zapadne tradicije, Svetog Valentina, kao dan ljubavi. Ovaj  svetitelj je bio episkop u gradu Interamni u Italiji, a proslavio se kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru.

Katolička crkva je 1969. godine, 14.februar izbrisala kao dan posvećen Svetom Valentinu, zbog “želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca o kojima nije bilo jasnih istorijskih činjenica”.

Zanimljivo je da i Srpska pravoslavna crkva obeležava Dan Svetog Valentina 13.avgusta, ali ne kao zaštitnika zaljubljenih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.