Naslovna Društvo Danas je Sveti Trifun

Danas je Sveti Trifun

141
0

Srpska pravoslavna crkva svetkuje danas  Svetog Trifuna kao velikomučenika koji je stradao za hrišćansku veru, ali i kao zaštitnika vernosti i bračne ljubavi, koje su, takođe deo hrišćanske propovedi.

U „Ohridskom prologu“ Sveti vladika Nikolaj Velimirović govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja koji je u detinjstvu čuvao guske i iscelio od zlog duha ćerku cara Gordija, a potom careve darove razdelio siromasima.

Stradao je 250. godine u Nikeji od mača rimskog cara Dakija. Sahranjen je skromno u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna.

Mnogi, međutim, svetkuju i praznik zapadne tradicije, Svetog Valentina, kao dan ljubavi. Ovaj  svetitelj je bio episkop u gradu Interamni u Italiji, a proslavio se kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru.

Katolička crkva je 1969. godine, 14.februar izbrisala kao dan posvećen Svetom Valentinu, zbog “želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca o kojima nije bilo jasnih istorijskih činjenica”.

Zanimljivo je da i Srpska pravoslavna crkva obeležava Dan Svetog Valentina 13.avgusta, ali ne kao zaštitnika zaljubljenih.