Naslovna Društvo Danas je Sveti Ilija

Danas je Sveti Ilija

245
0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik.

Sveti Ilija, spc.rs

Po hrišćanskom učenju, Sveti Ilija se rodio gradu Tesvitu, a pripadao je plemenu Arobovom. Svoju mladost je provodio u molitvama, a kako je predskazao izvesni događaj progonio ga je izraelski car Arhava i carica Jezavelja. Izveo je brojna čuda kojima im je pokazao veliku vlast Božiju, pa ije, navodno zatvorio i nebo , pa kiša nije pala tri godine i šest meseci.

Narod veruje da se uzneo na nebo u ognjenim kolima koji su vukli ognjeviti konji i da se i dalje vozi, pa zato kad grmi smatraju da to tutnje njegova kola.

Takođe, veruje se da je zaboravio na svoj dan i da sestru Ognjenu Mariju pita kad je njegov dan, ali da mu ona to ne kaže, da ne pucao munjama i svojim gromovima nanosio štetu.

Običaji nalažu da se na današnji dan u polju ništa ne radi kako se ne bi navukao gnev svetitelja, a smatra se da je današnji dan najsušniji i najtopliji, da je prepodne leto, a popodne zima, pa je u narodu poznata i izreka “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”.

Sveti Ilija je i praznik mnogih gradova i sela, koji na današnji dan organizuju sabore i vašare i, uz Svetog Nikolu, Svetog Đorđa i ostale, spada u najpoštovanije svetitelje kod Srba.