Naslovna Društvo Danas je Sveti Ilija

Danas je Sveti Ilija

221
0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svetkuju danas Svetog Iliju, u narodu prozvanog Gromovnik, najsilovitijeg među ognjenim svecima.

Detalj sa freske “Gavran hrani proroka Iliju”, 13. vek, Manastir Morača

Sveti Ilija, prorok, čudotvorac, revnitelj vere Božje, potiče iz plemena Aronova, a rođen je u devetom veku u gradu Tesvitu, zbog čega je i nazvan Tesvićanin. Anđeli su na rođenju prikazali predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove bogomdane sile ognjene.

Bio je jedan od proroka koji su se na dan Preobraženja Gospodnjeg poklonili sinu Božjem, pa se njegov lik zato slika i na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već se živ u svojim plamenim kočijama vazneo na nebo, pa se ova scena slika i na prazničnim ilindanskim ikonama. Veruje se da će Sveti Ilija biti preteča drugog dolaska Hristovog i da će se pred kraj sveta opet javiti da suzbije silu Antihristovu.

U našem narodu na današnji dan se ne radi ništa u polju, niti se ulazi u vinograde, kako se Sveti Ilija ne bi naljutio. Veruje se da će ukoliko danas grmi propasti sav rod lešnika i oraha. Na današnji dan se vadi med koji služi kao lek.

Poznata je i izreka: „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“, pa se veruje da je danas do podneva leto, a od podneva jesen.

Sveti Ilija je u Srbiji brojnih porodica, zavetna je slava sela Kovilovo i Šarkamen, a svetkuju ga i hramovi u Maloj Kamenici i Rogljevu.