Naslovna Društvo Danas je praznik Velika Gospojina

Danas je praznik Velika Gospojina

400
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina. Slavarima čestitamo slavu.

Današnji praznik, Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičinih praznika. Praznovanje Uspenje Bogorodice ustanovio je car Mavrikije 528. godine.

Predanje govori da je ona živela 60 godina, pa je bila svedok mnogih događaja nakon stradanja svoga sina i nastavljač njegove misije

Prema pravoslavnom kanonu scena Uspenja Bogorodice u hramovima se oslikava na zapadnoj strani. Jedna od najlepših predstava oslikana je u manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića.

Današnji praznik u kalendaru je upisan crvenim slovom i posebno ga praznuju žene, poštujući Bogorodicu  kao svoju zaštitinicu. Narodno verovanje kaže da je između dva praznika Velike i Male Gospojine, koju slavimo 21. septembra, najbolje vreme za berbu lekovitog bilja.

Praznik je kućna slava u mnogim srpskim domovima, ali su praznik nekada pratili veliki sabori i vašari. Neki su se zadržali i do današnjih dana.

Krajinskim slavarima čestitamo današnji praznik!