Naslovna Društvo Danas je praznik Sabora arhangela Gavrila – narod ga slavi kao letnji...

Danas je praznik Sabora arhangela Gavrila – narod ga slavi kao letnji Aranđelovdan

494
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik  Sabora arhangela Gavrila.

Beli anđeo, Mironosice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe; Wikipedia

Iako nije upisan crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru, ovaj letnji praznik je poštovan i slavljen među vernicima i sa sobom nosi narodne običaje koji se i danas poštuju.

Srpska pravoslavna crkva arhangela Gavrila slavi kao Blagovesnika koji je najavljivao značajne događaje u nastajanju hrišćanstva. Preneo je poruku proroku  Mojsiju u pustinji i poučio ga je kako da napiše Knjigu postanja.

On donosi radosne ili blage vesti, kao što je bila vest o rođenju Svetog Jovana Krstitelja, rođenje Presvete Bogorodice, a potom i vest da će ona roditi  Isusa Hrista.

Svetom arhangelu Gavrilu se danas posebno mole žene koje ne mogu da se ostvare kao majke upravo zbog verovanja da on donosi lepe vesti.

Narod je za ovaj praznik vezao mnoge običaje, a svi donose  zabranu skoro svakog rada. Naročito je zabranjeno devojkama da danas šiju ili pletu. U narodu je ostalo i verovanje da ako želite da započnete neki novi posao to uradite upravo na današnji praznik.

Beli anđeo, freska koja se nalazi u srednjovekovnom manastiru Mileševa, proglašena za sliku prošlog milenijuma, i jedna je od najlepših i najbolje očuvanih fresaka.

Sabor arhangela Gavrila je i krsna slava mnogih pravoslavnih vernika i slavi se kao letnji Aranđelovdan.

Slavarima čestitamo! Na mnogaja ljeta!