Naslovna Društvo Danas je počela nova školska godina

Danas je počela nova školska godina

366
0

Više od 800 hiljada đaka u Srbiji danas se vratilo u školske klupe. Nastava je u svim  obrazovnim ustanovama u opštini Negotin počela na vreme.

U prvi razred je ove školske godine u osnovnim školama širom Srbije krenulo više od 60 hiljada prvaka. Nešto malo više od 200 prvaka, sa područja naše opštine, upoznalo je danas školu sa kojom će drugovati narednih osam godina. Od tog broja u  tri gradske škole upisan je 151 prvak.

Osnovna škola „Vera Radosavaljević“ nakon dve godine, ponovo je upisala dva odeljenja prvog razreda, zahvaljujući 41 učeniku koji se opredelio baš za ovu školu. U ovoj obrazovnoj ustanovi od septembra sa radom počinje i druga grupa produženog boravka. Deca će biti u prilici da obaveze završe u školi sa učiteljicama koje će raditi u dve smene do 17 sati.

Samo sedam učenika više, 48, ove školske godine, ima Osnovna škola „Vuk Karadžić“ upisanih u dva odeljenja, dok je Osnovna škola „Branko Radičević“ upisala 62 prvaka u tri odeljenja.

Školske klupe su sve praznije u gradskim školama, ali čini  da će opstanak  seoskih škola u godinama koje dolaze biti pod znakom pitanja. Ove jeseni škola u Rečkoj zatvorila je svoja vrata, a školsko zvono se danas nije oglasilo.

Od ove školske godine, zbog novog Školskog programa, za učenike drugog i šestog razreda promenjeni su udžbenici, pa ih nisu nasleđivali od starijih drugova ili braće i sestara.

Novi nastavni plan i program predviđen je i za učenike druge godine u gimnazijama. Jedna od najvećih novina koja, kao najava, dolazi iz kabineta ministra prosvete Mladena Šarčevića, je digitalizacija 10 hiljada učionica do sredine septembra.

Školska godina je počela. Prvom odmoru đaci i prosvetni radnici mogu se nadati za novogodišnje praznike, s obzirom da je jesenji odmor u novembru od ove godine ukinut.