Naslovna Društvo Danas je Ognjena Marija

Danas je Ognjena Marija

425
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Sveta mučenica Marina, ikona iz 15. veka, Muzej Vizantije i hrišćanstva u Atini

Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka za vreme vladavine cara Dioklicijana u Južnoj Anadoliji, u Pisidiji antiohijskoj. Rano je ostala bez majke sa ocem Edesijem, neznabožačkim sveštenikom, koji ju je zbog obaveza dao na starateljstvo ženi koja je bila hrišćanka, pa je Marina vaspitavana u hrišćanskom duhu.

Krstila se u 12. godini, što njen otac to nije mogao da prihvati zbog čega je se odrekao. Posečena je mačen u 16. godini.

Njene mošti koje su čuvane u Antiohiji sve do krstaškog preuzimanja Carigrada 1204. godine, a danas počivaju u Atini, u Crkvi Presvete Bogorodice, smatraju se čudotvornim i isceliteljskim. Njena časna Desna Ruka prebačena je na Svetu Goru, u manastir Vatoped.

Na vrhu planine Langa u Albaniji, više samog Ohridskog jezera, nalazi se manastir posvećen Svetoj Marini, sa delovima njenih moštiju.

Narod veruje da je ona sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona, a slave je svi oni koji bi imali štete od groma i oluje. Iako nije crveno slovo, ovaj praznik je izuzetno poštovan pa se ne radi, jer se smatra da nikakav posao na ovaj dan ne može doneti sreću.