Naslovna Društvo Danas je Mitrovdan

Danas je Mitrovdan

230
0

Današnji praznik  posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju Mitrovdan, po narodnom verovanju, pokazuje kakva nas zima očekuje.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik, koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom, a posvećen je Svetom velikomučeniku  Dimitriju, antičkom komandantu Soluna. Svojim javnim propovedanjem hrišćanstva i odbijanjem naredbe cara Maksimilijana da progoni hrišćane stradao je u tamnici.

Solunjani su njegovo telo tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Sveti Dimitrije proglašen zaštitnikom Soluna. Njegov grob odisao je bosiljkom i smirnom pa su ga hrišćani prozvali Mirotočivim.  Sveti Dimitrije je zaštitnik Sibira i jedan je od najvećih praznika u Rusiji.

Sveti Dimitrije ili u narodu praznik pod nazivom Mitrovdan česta je porodična i krsna slava, a mnogobrojni hramovi posvećeni su ovom svetitelju, između ostalih crkva u Pećkoj patrijaršiji kao i kapela u manastiru Visoki Dečani.

Mnoga verovanja uprvao su vezana za ovaj praznik koji je preloman u smeni godišnjih doba jer se veruje da je do danas trebalo završiti sve radove u polju jer sneg može pokriti polja.

Jedno od verovanja koje se zadržalo do danas je da vremenske prilike mogu najaviti kakva nas zima čeka. Ako se danas pojave prve pahulje zima će trajati do aprila, ako je oblačno imaćemo blage zimske dane, a ako je vedro zima će biti oštra.

Priče o hajdučkom rastanku na Mitrovdan ostale su u istorijskim čitankama i epskim pesmama ali je krilatica ostala do danas “Mitrovdan – hajdučki rastanak, Đurđevdan – hajdučki sastanak”.

Mnoge krajinske porodice danas slave Mitrovdan kao svoju krsnu slavu. Slavarima čestitamo.