Naslovna Društvo Danas je letnji Aranđelovdan

Danas je letnji Aranđelovdan

1627
0

Srpska pravoslavna crkva liturgijski obeležava Svetog arhangela Gavrila. U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan.

Freska arhangela Gavrila u srednjovekovnom manastiru Mileševa poznata kao Beli anđeo

Iako ovaj praznik, ustanovljen na Svetoj Gori u devetom veku povodom javljanja arhangela Gavrila u keliji kod Kareje, gde je prstom na kamenu ispisao pesmu Bogorodici, nije u kalendaru obeležen kao crveno slovo, crkva mu pridaje veliki značaj i slavi kao blagovesnika koji je najavljivao sve značajne događaje u hrišćanstvu.

Sveti arhangel Gavrilo, navodi se u knjizi Postanja, saopštio je proroku Mojsiju kako je stvoren svet, proroku Danilu otkrio je tajne o budućim carstvima i dolasku Spasitelja, Svetoj Ani da će roditi blagoslovenu devu Mariju, prvosvešteniku Zahariju da će mu se roditi sin Jovan Preteča, a Svetoj Devi u Nazaretu blagovestio je začeće i rađanje sina Božjeg.

Ovaj arhangel se javio se i pravednom Josifu i pastirima kod Vitlejema, Isusu u Getsimanskom vrtu, ženama mironosicama, donoseći najveću i najradosniju vest u hrišćanstvu – vest o vaskrsenju Hristovom.

Za ovaj praznik, u narodu poznat kao letnji Aranđelovdan, vezuju se mnogobrojni običaji, prema kojima se onima koji poštuju veru na ovaj dan zabranjen skoro svaki rad.

Sabor Arhangela Gavrila se pored 26. jula slavi i 8. aprila.