Naslovna Društvo Danas je Ivanjdan

Danas je Ivanjdan

309
0

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Rođenje Svetog Jovana Preteče – Ivanjdan. Ovaj prazik, u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, krsna je slava mnogih porodica.

Ilustracija, pixabay.com

Uz Hristovo i Bogorodičino, Crkva slavi još i rođenje Svetog Jovana Krstitelja, Proroka i Preteče. Rođen je šest meseci pre Isusa Hrista, kao od Boga izmoljeno dete, od starih roditelja Zaharija i Jelisavete.

Njegovo ime se, između ostalog, vezuje za krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i sve događaje koji su tog dana označili početak Novog zaveta i propovedi hrišćanske vere.

Praznik je ustanovljen je u 4. veku, nakon uspostavljanja Božića, a poznat je i pod imenom Igritelj, jer se veruje da sunce ovoga jutra igra na nebu, kao i Biljober, jer su bilje i trave danas posebno lekoviti.

Kako je u toku Petrovski post, ovog dana se ne mrsi. Bez obzira u koji dan padne, na ovaj praznik dozvoljena je riba.

U narodu je utvrđen običaj da se na ovaj dan pravi venci od ivanjskog cveća ‒ Ivanjski venci. Njima se zatim okite hrišćanski domovi, zgrade i obori. Simbolišu lepotu prirode, koju je Bog stvorio i darovao čoveku na uživanje, i podsećaju ljude da životi treba da obiluju vrlinama i dobrim delima.

Za Ivanjdan se u brojnim naseljima organizuju i vašari, a danas je vašar i u negotinskom selu Urovica.